AKTUELNO

Vlast i opozicija razgovarali su 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta, u pet sesija o izbornim uslovima, nadzornim telima, medijima, ulozi REM-a, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je zadovoljna ovim dijalogom i time što se održao u Skupštini Srbije.

Govoreći o dijalogu pod predsedavanjem izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, predsednica Skupštine Srbije, Gojković je rekla je da se svi slažu, osim „jednog malog političkog diskursa“ da je parlament mesto u demokratskim državama u kojima se vodi razgovor, odnosno dijalog svake vrste.

-Zadovoljna sam činjenicom da se u dva dana održao međustranački dijalog u zdanju Skupštine, tamo gde je kuća demokratije, i da su se poslanici, koji duži deo ne rade i bojkotuju deo rada parlamenta, da su se vratili i da su se odazvali pozivu evropskog parlamneta i mene kao predsednika Narodne skupštine da razgovaramo na različite teme kako bi unapredili uslove za izlazak na redovne izbore– rekla je Gojković za Pink.

Kako kaže, drago joj je da je SDS prihvatila poziv da dođe na dijalog, da je poslala svoje predstavnike.

Foto: TvPink Printscreen

-Bila sam u sali kada je Tadić učestvovao i davao svoje komentare, ono što javnost ne zna, jer je dogovor bio da mediji ne budu prisutni, da je poslanik Borisa Tadića ostao i u popodnevnom delu i učestvovao u drugoj rundi razgovora – istakla je Gojković i naglasila da ne zna zašto je Tadić izašao pred kamere i rekao za medije da je došao da kaže ljudima iz EU da ovo nije dijalog.

Nada se, kako kaže, da će sve stranke, koje su demokratske orjentacije, stranke koje se većinom zalažu za saradnju sa EU, doći i razgovarati o našem daljem napretku o uspostavljanju boljeg rada parlamenta i boljih uslova za izlazak na izbore.

-Druga runda razgovora, biće sredinom novembra, samo da usaglasimo svi svoje agende i videćemo, koji će predsedavnici EP biti prisutni – kaže ona i naglašava da je važno da se razgovara.

Čudno je, kako ocenjuje, da neke političke stranke, koje zastupaju demokratiju, odbiju da razgovaraju sa parlamentarcima, sa političkim strankama s akojima sarađuju i da odu u grupu političkih stranaka, koje zastupaju stavove da ne treba sarađivati sa EP.

-U drugoj rundi će se razgovarati najviše o poboljšanju atmosfere u Parlamentu RS – kaže ona.

-Zbog građana je važno da se kaže, da Dragan Đilas ne predstavlja političku stranku, koja im aposlanike u Parlamentu, jer nisu učestvovali u izborima niti su tada postojali – napominje ona.

Govoreći o tome što će od 13. do 17. oktobra, Narodna skupština Republike Srbije biti domaćin 141-om zasedanju Interparlamentarne unije, ističe da je tzo veoma važan događaj.

-U nedelju će se ovde naći preko 2.000 parlamentaraca, to je 150 delegacija, 80 parlamenata sveta je najavilo svoje učešće – istakla je ona.

#Maja Gojković

'